Sobre el Bloc

La documentació que es conserva a l'Arxiu Nacional de Catalunya ens ofereix la possibilitat de conèixer les diferents vessants de la nostra història. Hi trobem la petjada dels grans fets i els grans personatges, però també la dels més humils, i ens permet entendre la tecnologia, la llengua, la literatura, l'economia, l'art, la política, la vida privada, els jocs, l'alimentació i tantes altres facetes de les activitats i les vides dels humans que han acabat conformant la Catalunya d'avui.

El Servei Didàctic de l'Arxiu Nacional de Catalunya, amb la voluntat de contribuir a la comunicació del patrimoni documental i de la formació dels ciutadans, us presenta un conjunt de recursos didàctics, adreçats al professorat i l'alumnat de l'educació secundària: 
  • Dossiers Didàctics: activitats o projectes per ser aplicats a l'aula des d'una perspectiva competencial.
  • Materials de suport: recursos metodològics amb conceptes, pautes o fitxes de treball per a l'aplicació dels documents d'arxiu a l'aula.
  • Treballs de Recerca: propostes de Treballs de Recerca de Batxillerat i referències diverses que faciliten l'inici de la investigació.
  • Recordem: comentaris de fonts històriques en relació a dates històriques, aniversaris, esdeveniments, diades i efemèrides.
  • Caixa didàctica: La Caixa de l'Àvia Maria conté diferents documents que permeten resoldre els enigmes que amaga. Els centres educatius la poden sol·licitar en préstec per treballar amb fonts a l'aula.
  • Exposicions: material didàctic de les exposicions que realitza l'Arxiu Nacional de Catalunya.
  • Apadrinem el Nostre Patrimoni: relació de fons de l'Arxiu Nacional de Catalunya per trobar fonts d'arxiu sobre el patrimoni català per tal de contribuir al programa Apadrinem el Nostre Patrimoni del Departament d'Educació.
  • Estades de recerca: recerques desenvolupades per l'alumnat durant les estades que proporcionen els Premis Extraordinaris de Batxillerat del Departament d'Educació.
Els materials didàctics impliquen el treball amb fonts documentals. Aquestes es poden consultar a la xarxa a través de dos cercadors: 
  • Arxius en línia: el cercador de documents del Sistema d'Arxius de Catalunya.
  • ANC@ula: el cercador amb una selecció de documents amb interès didàctic de l'Arxiu Nacional de Catalunya.
Algunes fonts que es proposen consultar per als Treballs de Recerca únicament es poden consultar de forma presencial a la Sala de consulta de l'Arxiu.


Continguts elaborats amb la col·laboració del CESIRE del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.