Fem de reporters. La Setmana Tràgica

Cossos desenterrats i exhibits al convent de les Magdalenes durant la Setmana Tràgica. Un grup de persones observa diversos cadàvers de monges desenterrats al convent de les Magdalenes durant els fets coneguts com la Setmana Tràgica. Carrer de casanovas, Barcelona. 1909. Autoria: Josep Maria Sagarra i Plana. Fons Josep Maria Sagarra i Plana. Arxiu Nacional de Catalunya. ANC1-585-N-22. Codi doc ANC@ula 3192


Es proposa una petita recerca basada en fonts fotogràfiques procedents de diversos fons documentals conservats a l'Arxiu Nacional de Catalunya i altres fonts, amb l'objectiu d'analitzar els fets de la Setmana Tràgica de 1909.


Descripció

L'estiu de 1909 va esclatar, a Barcelona, una mena de revolta generalitzada en contra de l’Església, les grans fortunes i, fins i tot, el propi estat, la qual es va anar estenent cap altres ciutats de Catalunya. Van haver-hi enfrontaments entre treballadors i l’exèrcit, es van cremar edificis i es van assaltar casernes i bancs. Com a conseqüència d’aquells fets varen morir 111 persones, se’n van processar 1700 i cinc homes varen ser condemnats a mort i executats. La ciutat va quedar devastada. Les qüestions que sorgeixen a partir d'aquests fets són:

  • Què va originar aquell esclat?
  • Qui va dirigir la revolta?
  • Per què tanta fúria contra l’Església?
  • Quines en van ser les conseqüències?

Activitat dirigida a 4t d'ESO (Ciències Socials) i 2n de Batxillerat (Història).