La Setmana Tràgica. Fem de reporters.


Cossos desenterrats i exhibits al
convent de les Magdalenes durant
la Setmana Tràgica. 1909.
Autor: Josep Maria Sagarra i Plana
ANC1-585-N-22
Es proposa una petita recerca basada en fonts fotogràfiques procedents de diversos fons documentals conservats a l'Arxiu Nacional de Catalunya i altres fonts, amb l'objectiu d'analitzar els fets de la Setmana Tràgica.

Orientacions didàctiques
Activitats
Activitats (formulari)
Descripció de l'activitat                                                                                       

L'estiu de 1909 va esclatar, a Barcelona, una mena de revolta generalitzada en contra de l’Església, les grans fortunes i, fins i tot, el propi estat, la qual es va anar estenent cap altres ciutats de Catalunya. Van haver-hi enfrontaments entre treballadors i l’exèrcit, es van cremar edificis i es van assaltar casernes i bancs. Com a conseqüència d’aquells fets varen morir 111 persones, se’n van processar 1700 i cinc homes varen ser condemnats a mort i executats.
La ciutat va quedar devastada.
  • Què va originar aquell esclat? 
  • Qui va dirigir la revolta? 
  • Per què tanta fúria contra l’Església?
  • Quines en van ser les conseqüències?
Es proposa una petita recerca basada en fonts fotogràfiques procedents de diversos fons documentals conservats a l'Arxiu Nacional de Catalunya, així com també de fons d'hemeroteca, disponibles a la web de l'Hemeroteca Digital de La Vanguardia.

ARXIU NACIONAL DE CATALUNYA. SERVEI DIDÀCTIC

C/ Jaume I, 33-51. 08195 Sant Cugat del Vallès. Tel. 93 589 77 88 ______________________________________________________