Protegim el nostre patrimoni? L'exemple de Sant Climent de Taüll

Informe tramés per Josep Puig i Cadafalch, president de la Junta de Museus al Ministre d'Instrucció Pública i Belles Arts sol·licitant la declaració com a monument històric nacional l'església de Sant Climent de Taüll. 28 de novembre de 1907. Fons Junta de Museus de Catalunya. Arxiu Nacional de Catalunya. ANC1-715-T-1935. Codi doc ANC@ula 3233


L'anàlisi del document de sol·licitud de reconeixement de l'església de Sant Climent de Taüll (Vall de Boí, Alta Ribagorça) com a patrimoni artístic permet incidir en les polítiques de protecció del patrimoni català. Es proposa un recorregut per les primeres mesures de protecció iniciades durant la Restauració borbònica i els inicis catalanisme polític a principis de segle XX fins a la consolidació de la protecció del romànic de la Vall de Boí amb la declaració com a Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO l'any 2000. 

Descripció 

Partint de la base d’un document escrit, signat pel president de la Junta de Museus, i de diversos materials d’hemeroteca, se segueix un recorregut que porta l'alumne/a a veure la història de les decisions que es van prendre en relació a la protecció patrimonial de l'església de Sant Climent de Taüll. Això també permet que l'alumnat pugui conèixer i valorar el patrimoni artístic català.

Activitat dirigida a l'alumnat de  4t d'ESO (Ciències Socials) i  2n de Batxillerat (Història i Història de l'Art).